حمید نوشته است:
خواهش میکنم.
هر چند از موضوع تاپیک خارج هست ولی مختصر عرض میکنم. اولا منظور من این نبود که کلا فلزیاب پالسی بهترین دستگاه برای دفینه یابی هست! هر چند فعلا و بر اساس شواهد و تجربیات موجود بین دستگاههای متداول تا حدودی همینطور هست ولی منظور من بین انواع فلزیاب بود! منظور از فلزیاب هم دستگاهی هست که بتونه خود فلز رو بر اساس خواص فلزی یا همون رسانایی الکتریکی با روش علمی سنس کنه. در این صورت ما چند تکنولوژی شناخته شده برای فلزیاب داریم: پالسی یا PI ؛ بالانس القایی یا IB که بطور مصطلح بهش VLF میگیم ؛ توباکس که البته اون هم نوعی VLF هست و BFO که بیشتر جنبه کاردستی داره. در این بین نوع پالسی برای دفینه یابی قطعا بهتر هست. حالا اگر کسی دنبال فلزاتی در حد و اندازه سکه باشه ممکنه VLF بهتر جواب بده. در اون صورت دیگه بستگی داره کدوم دستگاه VLF رو با کدوم دستگاه پالسی و برای کار تحت چه شرایطی بررسی و مقایسه کنیم!
فلزیاب های VLF اگر بصورت سنس حرکتی نباشن اتفاقا به مراتب نسبت به پالسی با سنس غیر حرکتی نسبت به زمین و املاح و ذرات حساس تر هستن. کما اینکه در مود پین پوینتر برخی فلزیابهای وی ال اف این مساله رو مشاهده میکنین. اگر هم منظور خورده ریز باشه که اصولا VLF حساس تر هست و اتفاقا این مزیتی برای پالسی هاست که فلزات خیلی کوچک رو خوب سنس نمیکنن. نمونه اون رو در سنس زنجیر ریز بافت میبینین که با پالسی بدرستی سنس نمیشه. مشابه همین بصورت ذرات پراکنده روی زمین وجود داره که پالسی اون رو کمتر سنس میکنه و در دفینه یابی اتفاقا برای ما بهتر هست. در مورد سنس حرکتی هم بارها توضیح دادم در فلزیاب پالسی هم امکانپذیر هست اما فقط با لوپهای سایز کوچک و برای سنس خورده ریز کاربرد داره که از نظر من کاربرد دفینه یابی محسوب نمیشه. پس باید پالسی رو هم با مونو کویل و بصورت سنس غیر حرکتی استفاده کنیم که به هر شکلی هم ساخته بشه شرایط کارش زیاد فرق نمیکنه.
در مورد نویز اگر منظور شما EMI یا تداخل الکترومغناطیس امواج باشه تا حدودی درست هست. در واقع مواجهه با نویز اصولا در پالسی ها مشکل تره. تنها راهکاری که وجود داره تنظیم صحیح فرکانس هست که بصورت تیونینگ در فلزیاب های لورنز و مینلب استفاده میشه و ما هم در مدار فلزجو بصورت تنظیم دقیق فرکانس در نظر گرفتیم. فیلترهای آنالوگ و دیجیتال مختلفی هم برای این کار قابل استفادست که اکثرا منجر به افت برد زیادی میشه و لذا در پیشرفته ترین دستگاهها کماکان راهکار تیون دقیق فرکانس رو برای مواجهه با نویز در نظر میگیرن.
استاد گرامی بسیار ممنون از توضیحات کاملتون
در مورد بخش اول که کاملن حق با شماست و نمیشه بحثی کرد..
اما در قیاس فلزیابهای وی ال اف و پالسی نکته ی ظریفی هم وجود داره که اشاره خواهم میکنم:
درسته که وی ال افها به اشیا کوچکتر حساسترند اما در عوض اندازه لوپ این دستگاهها کوچکتر از انواع پالسی هست!
پس یک دلیل همین تناسب نزدیکتر اندازه هدف و اندازه لوپ در مورد وی ال افهاست..
اما از اونطرف دستگاههای پالسی به دلیل داشتن لوپ بزرگتر مساحت وسیعتری از سطح زمین رو تحت پوشش قرار میدن که چنانچه در منطقه ی آلوده ای قرار بگیرند برآمد این حجم از رسانایی(آلودگی) میشود بی ثباتی..
امیدوارم که مطلب و منظور رو رسونده باشم
اما در مورد قسمت دوم و بحث EMI واقعن منطقی نیست که تک تک فرکانسهارو بدنبال فرکانس کم نویزتر بگردیم!
ای کاش میشد آپشنی در نرم افزار برای انتخاب فرکانس بصورت اتوماتیک وجود میداشت تا دستگاه بصورت خودکار فرکانس کم نویزتر رو برای تنظیمات مختلف پیدا میکرد!!
با سپاسی بی پایان