در مورد اینجور آدمها حرف زیاد هست ولی ارزش بحث کردن نداره. اما مثلا اینکه میگن من طراح مدار و فلزیاب هستم بپرسین کدوم مدار و کدوم فلزیاب؟! ما که ته هر چه فلزیاب بوده دراوردیم و تقریبا طراح هیچکدوم رو هم ملاقات نکردیم!
به جرات میگم بنده در کل دنیای مجازی شاید تنها طراح یک فلزیاب واقعی باشم که دارم هر روز جواب مردم رو میدم! وانگهی بین این همه مدار معروف در این چند دهه مثل دلتاپالس و سندباکس و SX500 و جرمن پالس و مشتقاتش و سرف پای و همرهد و استوارت و گلد اسکن و پولونز یا نمونه های دیجیتال نظیر چنس و کلون پای و بی آر ان و حتی نیمه دیجیتالی ها و ... ایشون دقیقا کدوم رو طراحی یا حتی بهینه کردن که چنین ادعایی دارن؟! مدیر انجمن شدن زیاد سخت نیست اما حرف درست و از سر حساب زدن کار هر کسی نیست!
1- آپ امپ ها بر اساس ساختار داخلی که ساده ترینش نوع ورودی مثلا بایپلار بودن یا فت بودن و غیره هست مشخصات ولتاژی و حتی امپدانسی متفاوتی دارن که بسته به نوع کاربرد و کانفیگ مداری نتیجه متفاوتی بهمراه داره. بعلاوه ریل تو ریل بودن کامل آپ امپ ها در این زمینه تاثیر زیادی داره. همینطور آفست ولتاژی اونها هم فرق میکنه. بعضی از اینها رو نمیشه بدون تست و صرفا از روی دیتاشیت دقیقا متوجه شد.
2- تقویت دو مرحله ای در پیوند با عرض قبلی من مبنی بر رابطه میزان تقویت و پهنای باند فرکانسی هست. لذا وقتی از آپ امپی با پهنای باند فرکانسی محدود استفاده میکنین ؛ تقویت در دو مرحله کمک میکنه تا در هر مرحله پاسخ فرکانسی افت زیادی نداشته باشه و در نهایت سیگنال در محدوده صحیح فرکانسی و به میزان کافی تقویت بشه. بر این اساس استفاده از TL072 که دارای دو آپ امپ هست موردی نداره و میشه برای هر طبقه 30 الی 40 برابر تقویت در نظر گرفت و به نتیجه مطلوب رسید. ولی از نظر مسائل ولتاژ و غیره احتمالا کانفیگ مدار فلزجو براش جوابگو نیست و باید طور دیگه ای بسته بشه.
3- LF356 توسط بنده تست شده و علاوه بر از کار انداختن تفکیک برد رو هم کم میکنه. اما از این نظر که مدار کار بکنه مشکلی نداره. اگر دقت کنین تفاوت اصلی آیسی 356 و 357 هم در پهنای باند فرکانسی و اسلیو ریت هست.
4- بلحاظ نویز حداقل در روشی که بنده استفاده کردم و البته با توجه به سایر مدارات پالسی فاکتور نویز آپ امپ زیاد اهمیتی نداره. OP42 تنها مشابه کاملی هست که دیدم برای LF357 مطرح شده ولی عملکرد اون رو در این مدار تست نکردیم. تنها یک شماره رایج دیگر وجود داره که فقط در صورت اندکی دستکاری در مدار جواب میده و اون هم LM318 هست. تنها اشکالش داشتن 1 ولت آفست DC روی سیگنال خروجی هست که میشه با سری کردن دو یا سه دیود 4148 در خروجی اون رو حذف کرد و به شکل موج صحیح رسید. بنده این رو قبل از ارائه طرح تست کرده بودم و لذا مطمئن نیستم از نظر تفکیک که بعدها به طرح اضافه شد مشکلی داره یا خیر. اما با اطمینان عرض میکنم شکل موج درستی ارائه میده. هر چند که باز هم از نظر حساسیت اندکی پایین تر از LF357 هست. البته دقت کنین بدون اون دستکاری در خروجی آپ امپ اگر این شماره مستقیما جایگزین بشه بدلیل داشتن ولتاژ اضافی میکرو در معرض سوختن قرار میگیره!