فلزجو FelezJoo
http://www.felezjoo.com/

طلا چیست؟!
http://www.felezjoo.com/viewtopic.php?f=32&t=433
صفحه 1 از 1

نویسنده:  parsi [ پنج شنبه 16 خرداد1392 - 11:10am ]
عنوان پست:  طلا چیست؟!

سلام بر دوستان مطالبی در مورد طلا جمع اوری کردم که به درد دوستان انشاالله خواهد خورد.
طلا چیست
رنگ طلای خالص زردسیر است. بزرگترین قطعة طلای طبیعی که تاکنون استخراج گردیده و به ثبت رسیده است 6/95ک.گ است
آنچه از طلا می دانیم اینکه مهمترین فلز گرانبهای جهان می باشد ، این فلز از نظر اهمیت بازرگانی و اقتصادی از بالاترین درجه امتیاز برخوردار می باشد.
رنگ طلای خالص زردسیر است. بزرگترین قطعه طلای طبیعی که تاکنون استخراج گردیده و به ثبت رسیده است 6/95ک.گ است. علامت اختصاری طلا در جدول تناوبی عناصر AU، وزن مخصوص طلا 3/19 گرم بر سانتیمتر مکعب و دارای وزن اتمی 967/196 و عدد اتمی آن 79 می باشد. درجه ذوب آن 76/1064 درجه س، نقطه جوش آن 2700 درجه س است.
طلای خالص آنقدر نرم است که حتی با ناخن روی آن را می توان خط انداخت.
سختی آن 3-5/2 در مقیاس 10 قسمتی موس است و زمانی که مذاب آن بجوش آید، دود زرد و سبز رنگی از آن متصاعد میگردد و در مجاورت هوا و عوامل جوی دیگر تیره و کدر نمی­شود، زیرا با اکسیژن میل ترکیبی ندارد.
اغلب اسیدهای خالصی که برروی آن بی اثر هستند جزء اسیدسیلنگ (H2seo)
در مقایسه با فلزات دیگر خاصیت ورقه و مفتول شدن بیشتری دارد و دارای خاصیت کششی بالایی است، خاصیت چکش خواری زیادی دارد. در مقابل محلولهای قلیایی بسیار قوی و پایدار است. در محلول سیانور سدیم و سیانور پتاسیم حل میگردد.
استحکام کشش طلا 12 کیلوگرم بر میلیمتر مربع است. هرگز در مقابل حرارت تغییر رنگ نمیدهد و سیاه نمی شود. سنگهای معدنی طلا به نامهای کالاوریت و سپیلوانیت در طبیعت یافت میگردند. سطح شکسته آن، تیز و دندانه دار می شود.
بهترین حلال برای طلا (تیزاب سلطانی) است که مخلوتی از اسیدنیتریک (HNO2) و اسید کلریدریک (HCI) می باشد که جهت محک زند طلا بکار می روند.
روش شناخت طلا
عوامل شناخت طلا عبارت است از: سنگ محک و تیزآب (اسید)
عوامل شناخت طلا عبارت است از: سنگ محک و تیزآب (اسید)، که هر کدام را به طور جداگانه بررسی میشود.
سنگ محک:
سنگی است سیاه رنگ از جنس سیلیسیوم و کوارتز و در شکلهای مختلف در بازار وجود دارد و در هنگام استفاده باید دمای آن حدوداً به اندازه دمای بدن باشد، یعنی 37 درجة.س باشد.
تیزآب:
در بعضی از کتابها تیزآب سلطانی همان اسید نیتریک خالص می باشد که توسط محمد زکریای رازی کشف شده است. این اسید را در اصطلاح عامیانه بنام جوهر شوره می شناسند و فرمول آن (HNO3) می باشد.
اگر در مقدار (30CC) این اسید مقدار (0.5CC) اسیدکلریدریک (HCL) و اسم عامیانه جوهر نمک اضافه میگردد، عیار تیزآب بالاتر خواهد رفت بطوریکه تیز آب سلطانی برای اعیار=17/(750) استفاده می شود.
تیزآب سلطانی +0.5cc (HCL) برای عیار =18(750) استفاده می شود.
نحوه عمل (شناخت طلا):
ابتدا فلز مشکوک به طلا را روی سنگ محک (20 بار) میکشیم سپس مقداری تیزآب عیار شده را روی آن میکشیم (به اندازة یک قطره).
واکنش یکی از موارد زیر است:
1- هیچ واکنشی دیده نمی شود: نتیجه آنکه فلز مربوطه طلایی با همان عیار تیزآب می باشد.
2- رنگ اثر کشیده شده روی سنگ کم رنگتر می شود: در این حالت عیار فلز مربوطه پایین تر از عیار تیزآب می باشد.
3- اثر روی سنگ محک بکلّی محو میگردد: که حاکی از این است که فلز مربوطه یا اصولاٌ طلا نیست و یا دارای مقدار کمی طلا می باشد که می بایست با آزمایشات دیگری (ری گیری) مقدار آن مشخص شود.
روش دیگر شناخت طلا:
روی قسمتی از فلز مشکوک به طلا را کمی سوهان میکشیم تا چنانچه فلز آبکاری شده است، لایه آبکاری شده از بین برود. سپس در محل سوهان زده شده یک قطره تیز آب عیار شده می زنیم:
- هیچ اثری برروی آن ندارد و این نشان می دهد که فلز طلا بوده و هم عیار و یا بالاتر از تیزآب می باشد (توجه: فلزی روی و کرم در برابر تیزآب واکنش نمی دهد که بر اساس رنگ و خصوصیت فیزیکی و شیمیایی قابل شناخت هستند.)
- محل مربوطه به روی فلز بر اثر آب سیاه می شود که هر چه سیاهی بیشتر باشد نشان دهندة آن است که فلز طلا با عیار پایینتر از عیار تیزآب می باشد.
- براثر ریختن تیز آب محل به رنگ سبز به جوش می آید و بعد از پاک کردن تیز آب با یک دستمال محل براق می شود. در این حالت فلز مربوطه طلا نبوده و مقطع براق شده رنگ اصلی فلز را نشان می دهد.
توجه: ضرورت دارد طلاهایی که از قبل عیار آنها مشخص باشد، داشته باشیم (عیارهای مختلف) و هنگامی که یک طلا مشخص شد در کنار آن طلایی را که قبلاً مشخص دارد روی سنگ محک میکشیم و سپس با مقایسة رنگ آنها می توان عیار طلا را مشخص نمود.
طریقه پاک کردن سنگ محک:
« هر زمان سنگ محک پر شد و جای خالی برروی آن برای محک زدن دوباره نبود می توانید روی سنگ را تیز آب ریخته و سپس روی آن نمک پاشیده و بعد آنرا با آب بشویید.»
تذکر: طلای سبز از طلای زرد در مقابل تیز آب سلطانی واکنش آرامتری نشان می دهد زیرا دارای نقرة بیشتری است
عیار طلا چیست
عیار طلا عبارت است از میران خلوص یک ماده در وزن معین.
بعنوان مثال: اگر از هزار قسمت یک آلیاژ 500 قسمت آن را یک فلز تشکیل دهد عیار آن فلز را در آلیاژ 500 عنوان می کنند. خالص ترین نوع طلا را براساس استاندارد جهانی 24 نشان می دهد که به عدد یک ختم می شود. بدین ترتیب که اگر طلای 24 عیار را به 1000 قسمت تقسیم کنیم. 9/999 قسمت از 1000 قسمت آن طلا می باشد. زیرا بدست آوردن طلا با درجه خلوص 1000 مقرون به صرفه نمی باشد.
شمش طلا همان طلای 24 عیار می باشد که در اثر حرارت تغییر رنگ نمی دهد.
برای بدست آوردن عیار یک بدین ترتیب عمل می کنیم. 66/41=24÷1000
عدد 66/41 نشان می دهد که طلای دارای عیار را اگر به 1000 قسمت تقسیم کنیم تنها 66/41 قسمت از 1000 قسمت آن طلا می باشد. بدین ترتیب عیارهای دیگر طلا را می توان با ضرب کردن در عدد 66/41 بدست آورد.
پلاتین و تفاوت ان با طلا
پلاتین یک عنصر فلزی است و خشک و شکننده است. با هیچ فلز دیگری در اثر ذوب شدن مخلوط نمی شود. یعنی با هیچ فلز دیگری عیار نمی شود.
تفاوت پلاتین و طلای سفید:
وزن خالص پلاتین 30/21 گ برس.م است. سنگینتر از طلا می باشد، در صورتی که ارزش قیمتی آن پایینتر از طلا می باشد و علامت اختصاری آن (pt) می باشد.
طلای سفید در اثر حرارت دیدن سیاه می شود، ولی پلاتین سیاه نمی شود.
فرق بین پلاتین با پلادیم:
پلاتین با هیچ فلزی ترکیب نمی شود، ولی پالادیم با طلای شمش و نقره ترکیب میگردد.
روشهای جداسازی طلا از سایر ترکیبات
میل ترکیبی طلا با جیوه زیاد است و یکی از روشهای جداسازی طلا از سایر ترکیبات است.
ملغمه:
ترکیب هر فلز با جیوه را ملغمه گویند. میل ترکیبی طلا با جیوه زیاد است و یکی از روشهای جداسازی طلا از سایر ترکیبات است. برای جداسازی طلا از جیوه تبخیر می شود و طلا باقی میماند.
غالکاری:
غالکاری روشی است که طلا را از فلزات دیگر جدا میسازد. معمولاً در کارگاههای طلاسازی مقداری خاکه طلا در اثر سوهان زدن، اره کاری و ... در کف کارگاه میریزد این مقدار طلا با مواد دیگر از جمله خاک کف کارگاه و فلزات احتمالی دیگر مخلوط می شود که با روشهای معمولی قابل تفکیک نمی باشد. برای بازیافت این مقدار طلا باید کلاً خاک کف کارگاه را به غالکار سپرد.
طلای تیزآبی:
تیزاب همان اسیدنیتریک (HNO3) می باشد. طلا در هیچ اسیدی حل نمیگرد و این درباره اسیدنیتریک نیز صدق می کند. از این خاصیّت طلا برای جداسازی ناخالصی آن استفاده می کنند، بدین ترتیب که طلا را در زمانی خاص در داخل تیزاب قرار می دهند.
به مرور زمان بار منفی آن که ممکن است: مس، نقره و... باشد حل میگردد و طلا باقی میماند. عیار طلای بدست آمده بدین روش بین 990 الی 995 می باشد و طلای با عیار 999 را نمی توان بدست آورد (تقریباً از این روش برای غالکاری نیز استفاده می کنند) لازم به ذکر است که در هنگام قرار دادن طلا در تیزاب باید دمای تیزاب معمولی بوده و گرم نشده باشد طلای بدست آمده با عیار ذکر شده را طلای تیزابی گویند.
طلای ری گیری شده:
ری گیری روشی است که در آن از طریق تیزاسیون عیار دقیق فلز مربوطه را با استفاده از ترازوی آنالتیک بدست می آورند، بنابراین طلای ری گیری شده طلایی است که عیار دقیق آن مشاخص شده باشد.
منبع.مقاله م.ر

نویسنده:  1985ha [ جمعه 17 خرداد1392 - 2:18pm ]
عنوان پست:  Re: طلا

جالب بود تا باشه از این مقاله ها باشه B-)

نویسنده:  مهدی [ شنبه 18 خرداد1392 - 10:29am ]
عنوان پست:  Re: طلا

سپاس جناب پارسی عزیز

نویسنده:  خبره [ شنبه 18 خرداد1392 - 6:03pm ]
عنوان پست:  Re: طلا

متشکر جناب پارسی

نویسنده:  parsi [ شنبه 18 خرداد1392 - 6:05pm ]
عنوان پست:  Re: طلا

فدای همه کاری نکردیم

نویسنده:  mehran1545 [ سه شنبه 28 خرداد1392 - 11:30am ]
عنوان پست:  Re: طلا

بنظر شما از روي جرم حجمي طلا با استفاده از يك استوانه مدرج و مشخص كردن حجم طلا باتوجه به اينكه جرم حجمي طلا 19/3 گرگ بر سانتيمتر مكعب هست ميتوان روش ديگري براي تشخيص طلا دانست؟

صفحه 1 از 1 همه زمان ها بر اساس UTC + 3:30 ساعت تنظیم شده اند.