انجمن تخصصی فلزیاب و ردیاب
تاریخ : یکشنبه 9 اردیبهشت1403 - 4:52pm



پاسخ به موضوع  [ 4 پست ] 
 آبگیری سد کنگیر ایلام - تمدن 6000 ساله ایرانیان غرق شد 
نویسنده پیغام
کاربر فعال
کاربر فعال

تاریخ عضویت: چهارشنبه 25 تیر1393 - 3:06pm
پست: 67
پاسخ با نقل قول
پیوست:
2015-12-23_22-32-43.png
آفاجعه؛ ۵ محوطه باستانی ۵ هزار ساله غرق شد
سرپرست واحد باستان‌شناسی طرح‌های عمرانی پژوهشکده میراث فرهنگی گفت: محوطه‌های تاریخی پشت سد کنگیر در حال غرق شدن هستند.

علیرضا سرداری در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا در مورد آبگیری سد کنگیر و میراث فرهنگی واقع در حوضه آبگیر آن گفت: سد کنگیر در سال ۱۳۸۶ برای اولین بار از طرف میراث فرهنگی بررسی و شناسایی و ۱۲ اثر تاریخی در آنجا شناسایی شد که ۸ اثر آن در محدوده تراز آب سد است.

این باستان‌شناس در مورد آثار کشف شده در این منطقه اظهار کرد: یکی از آثاری که در آن منطقه پیدا شده متعلق به ۶ هزار سال پیش است، محوطه‌ای بسیار مهم متعلق به هزاره چهارم پیش از میلاد نیز در این منطقه شناسایی شده که روستایی متعلق به دوران پیش از تاریخ است و آثار بسیار مهم و با ارزشی را در خود جای داده، همچنین یک کوشک مربوط به دوران ساسانی نیز در این منطقه کاوش شده است.

سرداری توضیح داد: علی‌رغم مکاتباتی که انجام داده‌ایم و درخواست کردیم این سد را فعلا آبگیری نکنند، اما متاسفانه شرکت آب منطقه‌ای استان آبگیری را شروع کرده و حداقل ۴ الی ۵ محوطه زیر آب رفته و در حال غرق شدن هستند.


کوردستان میدیا: بستن بدون مجوز دریچه‌های سد کنگیر ایلام و شروع آب‌گیری آن آثار باستانی متعددی از جمله آثار دوره‏های اوروک و ساسانی را نابود می کند.

بر طبق گزارش‏های منتشر شده، لیلا خسروی مدیر پروژه کاوش‏های نجات بخشی سد کنگیر با اعلام این خبر گفت: "کاوش نجات بخشی در سد کنگیر به کشف کوشک متعلق به دوره ساسانی، سفال‌های شاخص دوره اوروک، سازه‌های معماری عشایری، ٣ بنای بزرگ، کوره سفال پزی، هاون‌های سنگی، پیه سوز مفرغی و... انجامید" .

وی تأکید کرد این در حالیست که همزمان با کاوش محوطه‌های باستانی موجود در حوضه آبگیر سد کنگیر توسط تیمهای اعزامی از پژوهشکده باستان شناسی، مسئولین اداره آب منطقه‌ای ایلام بدون مجوز اقدام به بستن دریچه‌های سد برای آبگیری کردند.

او خاطر نشان ساخت که کاوش در محوطه‌های گوریه، زیج، دار ساول و گنبد جهانگیر به مدیریت وی و مشاوره راهبردی سیمین لک پور در حال انجام است. به گفته این باستان شناس، تمامی این محوطه‌ها در سال 1380 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌اند که در اثر آبگیری سد از بین خواهند رفت.

این باستان شناس گفت: با توجه به آنچه گفته شد این تپه حداقل نیاز به دو فصل کاوش در شرایط آب و هوایی مناسب دارد اما متاسفانه مسئولین آب منطقه‌ای ایلام اقدام به بستن دریچه‌های سد کرده و هر روز بخشی از دامنه تپه به زیر آب می‌رود که نیاز به جلوگیری از این اقدام داریم.

خسروی دربیان آثارو نتایج کاوش در ٤ محوطه باستانی یاد شده گفت: "تپه گوریه یکی از مهمترین آثار این منطقه در فاصله ١٠٠ متری جنوب رودخانه کنگیر و در دامنه شمالی کوه بایه است .

وی افزود: با توجه به داده‌های به دست آمده، این مجموعه ساختمانی احتمالاً یک کوشک متعلق به اواخر دوران ساسانی و صدر اسلام با پلان مستطیل شکل شامل بخش‌های مختلف ساختمانی، حیاط مرکزی و اتاق‌های مختلف با ابعاد و اندازه‌های متفاوت دارای ستون‌ها و جرزهای گچی است.
وی با اشاره به اینکه تقابل و تقارن در این بنا مانند سایر آثار و بناهای دوران ساسانی به کثرت استفاده شده است تصریح کرد : کاوش در این تپه دشوارتر از سایر محوطه‌ها بود زیرا به دلیل سیل در حین کاوش رودخانه پر از آب و اطراف تپه را نیزآب فرا گرفت و امکان استفاده از قایق به دلیل لایروبی نشدن سد ممکن نبود.

خسروی گفت: سفال‌های به دست آمده در سطح محوطه از نوع سفال‌های متعلق به اوایل دوره اسلامی است که پس از کاوش در آن نیز سازه‌های معماری مهم عشایری و تنورهایی از این دوران به دست آمد.

او بابیان اینکه بخش‌هایی از این محوطه نیز به وسیله بیل‌های مکانیکی متعلق به تاسیسات سد کنگیر خاکبرداری شده بود تصریح کرد: قرارگیری این محوطه در مسیر ارتباطی غرب به شرق و همچنین یافته‌های سطحی آن از جمله سفال‌های شاخص دوره اوروک، بازگوکننده اهمیت این محوطه در دوران آغاز تاریخی است.

به گفته وی، در جریان عملیات کاوش نیز آثار ارزشمندی از جمله سفالهای شاخص این دوره (کاسه لبه واریخته) و یک کوره سفال پزی شناسایی شد که همگی نشان از اهمیت این محوطه در زاگرس مرکزی دارد.

گفتنی است، سدسازی های بدون مطالعه در کردستان و سایر مناطق ایران تاکنون خسارات سنگینی متوجه بخش‏های محیط زیست، آثار باستانی، کشاورزی و آب نموده است.


سطح دسترسی لازم برای مشاهده فایل های پیوست شده در این پست را ندارید.



جانا حدیث حسنت در داستان نگنجد.....رمزی ز راز عشقت در صد زبان نگنجد

سودای زلف و خالت در هر خیال ناید.....اندیشه ی وصالت جز در گمان نگنجد

هرگز نشان ندادند از کوی تو کسی را.....زیرا که راه کوی ات اندر نشان نگنجد


چهارشنبه 2 دی1394 - 10:37pm
کاربر فعال
کاربر فعال

تاریخ عضویت: یکشنبه 21 تیر1394 - 10:16am
پست: 121
پاسخ با نقل قول
حیف شد تمام دفینه ها زیر آب ماندن


پنج شنبه 3 دی1394 - 10:19am
استاد
استاد
آواتار کاربر

تاریخ عضویت: چهارشنبه 26 تیر1392 - 4:12am
پست: 1910
محل اقامت: کوردستان
پاسخ با نقل قول
اشکال نداره ، در آینده که زمینی برای شخم زدن باقی نموند ، رشته ی جدید غواصی با سیستم ضدآب را تجربه خواهیم کرد .



لا اله الا هو


پنج شنبه 3 دی1394 - 8:05pm
آواتار کاربر

تاریخ عضویت: پنج شنبه 4 دی1393 - 4:02pm
پست: 36
پاسخ با نقل قول
:)) :)) :)) :D
سنه دژ نوشته است:
اشکال نداره ، در آینده که زمینی برای شخم زدن باقی نموند ، رشته ی جدید غواصی با سیستم ضدآب را تجربه خواهیم کرد .



به سلامتی همه اونایی که خطشون اعتباریه ولی معرفتشون دائمی


پنج شنبه 24 دی1394 - 2:29pm
نمایش پست ها از آخر به اول:  مرتب سازی بر اساس  
پاسخ به موضوع   [ 4 پست ] 

چه کسی آنلاین است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر عضو شده ای موجود نیست. و 26 مهمان


در این انجمن نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
در این انجمن نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
در این انجمن نمی توانید پست خود را ویرایش کنید
در این انجمن نمی توانید پست های خود را حذف کنید
در این انجمن نمی توانید پیوست ارسال کنید

انجمن و سایت تخصصی فلزیاب و ردیاب با حضور اساتید مجرب - طراحی و ساخت و خرید و فروش مدارات الکترونیک و کیت و نقشه مدار دستگاههای پر قدرت فلز یاب و رد یاب با قیمت مناسب - دستگاه گنج یاب و دفینه یاب و گنجیاب جهت جستجوی طلا - بهترین و قویترین طلایاب و سیستم تصویری و فلزیاب پالسی و توباکس - آموزش اپراتوری ردیاب - best site / forum for metal detector (PI, VLF, Two Box, ...) , lrl , felezyab , felez yab systems to find treasure